Novinky pro cestující ve Žďárské MHD od 1.1.2020

Datum vydání: 22.11.2019

V souvislosti s účinností nové desetileté smlouvy mezi Městem Žďár nad Sázavou a dopravcem ZDAR, a.s. se cestující ve Žďárské městské dopravě dočkají příjemných novinek. Tou nejzásadnější je nasazení 4 zánovních vozidel IVECO Urbanway (r.v. 2016), které dopravce zakoupil v Německu a nahradí jimi tak současně využívaná vozidla vyrobená v letech 2000 – 2012.

Dopravce stál před rozhodnutím, zda za stejnou cenu pořídit dvě zcela nová vozidla bez dotace, tři nová vozidla s přispěním dotace, ale řadou omezení nebo čtyři vozidla starší, ale plnící všechny podmínky smlouvy – rozhodl se pro poslední variantu, která by měla zajistit nejvyšší komfort jak pro cestující, tak pro řidiče.

Smlouva mezi městem a dopravcem definuje nově řadu parametrů, které musí dopravce plnit – samozřejmostí je požadavek na nízkopodlažní provedení vozidel včetně vybavení plošinou pro vozíčkáře v prostoru u druhých dveří. Co jistě ocení méně pohybliví cestující je to, že všechna vozidla mají 12 míst dostupných z nízké podlahy bez nutnosti překonat jakýkoliv schod (tzv. sedadla bez podest).

Přestože smlouva mezi městem a dopravcem tuto povinnost nestanovuje, jsou nově pořizovaná vozidla vybavena celovozovou klimatizací (4 ks nových klimatizací by stály cca 1,2 mil. Kč). Nad rámec smluvních podmínek jsou také dvě vozidla vybavena vnitřním kamerovým systémem, který by měl řidičům umožnit lepší přehled o tom, co se děje v prostoru výstupních dveří. Pokud se tato novinka osvědčí, dopravce by rád obdobným systémem vybavil i ostatní vozidla.

Smlouva mezi městem a dopravcem pak kromě celé řady dalších parametrů stanovuje nově také podmínky provozu informační kanceláře, kdy dopravce potřebné změny zajistil již v předstihu a od 1.11.2019 rozšířil pracovní dobu dle přání města. Novinky čekají na cestující v budoucnu i při odbavení, kdy v průběhu roku 2020 budou vozidla připravena na platbu jízdného bankovní kartou. Pokud cestující využívají stávající kartu dopravce, dobrou zprávou je to, že tento způsob odbavení bude i v budoucnu zachován. Zároveň nedochází od 1.1.2020 k žádné změně v ceně jízdného, pravidelným cestujícím tak doporučujeme využít některý z nabízených předplatních kupónů, se kterými je cestování nejvýhodnější.